První rok mámou

Nedávno to byl rok, kdy jsem se stala mámou. Mám pocit, že si od příchodu z porodnice pamatuji, jak šly jednotlivé dny za sebou, Asi to bude tím, že si byly dost podobné. Toho jsem se v těhotenství bála, nejsem typ, který často sedí doma. Nevěděla jsem, jak budou dny s dítětem probíhat a trochu jsem záviděla, že si všichni budou užívat a já o zábavu přijdu. Asi týden po narození syna přišla pandemie covidu a najednou seděli doma všichni. Mé začátky mateřství se díky tomu staly jednodušší.

Myslím, že spoustě z nás za poslední rok docvaklo, že rodina je na prvním místě. Já měla silné pouto vždycky, ale najednou jsem kromě malého dítěte, začala víc řešit i starší. Tak trochu doufám, že si tím někde naženu kredit a syn to jednou bude řešit stejně. Snad mi alespoň jednou týdně zavolá a o víkendu přijde na vývar. Jestli už budou otevřené bary, po pátečním večeru mu přijde vhod.

Být mámou je životní obrat o 180 stupňů

Kdyby mi někdo na začátku mateřství prohledal historii hledání na Googlu, z kolonky Pošahaná matka bych se už nedostala. “Jak správně kojit, jak dát dítě odříhnout, jak správně držet novorozence, jak často koupat novorozence, nebo jak uspat dítě”. Když trávíte 6 hodin denně na gauči s dítětem u prsu, telefon v ruce vás svede na různé cesty.

Šestinedělí a začátky mateřství umí s mámou amatérkou pěkně zamávat.

Ale jak šel den za dnem, vše začalo být přirozenější a já se přibližovala tomu, co všichni nazývají režimem. V našem podání to znamenalo výměna pleny jednou za tři hodiny a spánek dvakrát denně v nepředvídatelnou dobu. Měla jsem ale štěstí, že naše dítě spalo skoro celou noc. Bohužel mi nikdo neřekl, že se o tom nesmí mluvit. Každá máma má podle mě jen určitý počet vychloubačných vět. Když si je vyčerpá, je se spánkem šmitec.

Za poslední rok jsem zažila spoustu probdělých nocí, brzkých ran i dlouhých večerů. Spoustu pádů, slz a vřískotu. Hlasitého smíchu, vytrhaných vlasů i dojemných obejmutí. Být mámou je docela dřina, ale každý den stojí za to. I za těch málo hodin spánku a otisk tří zubů v rameni. Trochu ale tuším, že první rok je teprve zahřívací kolo.

Zpět do obchodu